En icke-feministisk jämställdhetsblogg

Om ekvalism

torsdag 27 december 2012

Män med depression sjukskrivs sällan

SR Östergötland, 2009:
Bara en av tio män som fick diagnosen depression blev sjukskrivna, jämfört med mer än hälften av kvinnorna. Det visar en studie vid Kolmårdens vårdcentral.
  Jag är för en jämställd sjukvård där folk får hjälp oberoende av könstillhörighet. Det verkar som om Kolmårdens vårdcentral, och kanske andra liknande inrättningar, har eller har haft lite att jobba med.

Läs mer på Jämställ.nu samt Genusdebatten.se. DN kommenterade: Att vara deprimerad ingår inte i mansrollen.

onsdag 26 december 2012

Rimligt manshat?

Citat Anna Hellgren i Bang 2010-06-21
Och om det inte hjälper, minns att manshat, med en formulering från 1974 års upplaga av Off our backs "inte är destruktivt, utan den enda rimliga reaktionen på patriarkatet".
Min kommentar: om man tror att patriarkatet finns så är en trolig orsak eller reaktion att man är, eller håller på att bli, manshatare i en eller annan form. Manshat är en rimlig orsak eller reaktion på tron på patriarkatet.

Byt ut "mans" mot "jude" i citatet och "patriarkatet" mot "den judiska världsordningen" i citatet ovan, och det ideologiska släktskapet med en annan konspirationsteori blir tydligt.

(Kommentarer till citatet finns även på Genusnytt)

tisdag 25 december 2012

Socialtjänst erkänner felbehandling av pappor



Aftonbladet:
Socialtjänsten i Kungsbacka erkänner att pappor har felbehandlats i barnavårdsutredningar. Nu görs en insats för att alla föräldrar ska få ett jämställt bemötande. 
– Pappor tar allt större ansvar för sina barn. Mammor ska inte enbart ses som de främsta vårdnadshavarna, säger Mia Sjödahl, förvaltningschef i Kungsbacka kommun.
Det är glädjande att socialtjänsten i Kungsbacka har insett att alla föräldrar borde få ett jämställt bemötande. Inte minst för barnens skull är det viktigt att socialtjänsten bemöter och behandlar föräldrar oberoende av vilket kön föräldern råkar ha. Barn har rätt till kontakt med sina föräldrar och ingen förälder ska därför behöva missgynnas på grund av kön.

Förvaltningschef Mia Sjödahl fortsätter:
– Vi ser inte det här som ett Kungsbacka-problem utan som ett bekymmer inom hela socialtjänsten och rättsväsendet i hela landet. Fortfarande tilldelar man mamman vårdnaden oftare än pappan. Arbetsmetoderna har inte hängt med den jämställdhetsutveckling som skett i övriga samhället.
Läs mer hos Daddys.

söndag 23 december 2012

Varför inte granska alla mord och allt våld?



Två experter skriver på SvD Brännpunkt:

"Kvinnomorden måste granskas mer effektivt"

"Våldet mot kvinnor har på senare år fått högre prioritet bland politiker, hälso- och sjukvården, polisen, rättsväsendet, socialtjänsten och andra myndigheter. Stora ekonomiska resurser har satsats och lagstiftningen har skärpts. Ändå lyckas samhället inte stödja och skydda våldsutsatta kvinnor tillräckligt".
Jag känner inte riktigt igen mig i artikelns prioritering. Jag tycker att alla mord och även allt icke dödligt våld är fruktansvärda företeelser, oavsett vem som drabbas. Det finns ingen anledning att prioritera ned mordet på Roland Melén i Filipstad eller mordet på Ingemar "Inke" Wallin i Sandviken - bara på grund av deras kön. Även de dog till följd av våld i nära relation.

Jag är ingen expert på området men vad jag har läst så verkar det verkningslöst att angripa "patriarkatet" för att komma tillrätta med dödligt och icke dödligt våld. Vi måste istället stärka psykvården och göra insatser för att våldsamma barn ska kunna hantera sina aggressioner och inte växer upp till att bli våldsamma vuxna.

Oavsett vilket kön de råkar ha fötts med. God Jul!

Bloggat: Lando

torsdag 20 december 2012

Alla kan diskrimineras

Lisa Magnusson har nyligen skrivit en arg krönika i tidningen Metro. Hon angriper sådana som mig som inte är feminister men som oavsett det argumenterar för människors lika rättigheter och lika värde. Hon tar i ända från tårna och kallar oss för "riktiga jävla fega får som skiter i mänskliga rättigheter".

Hon skriver även:
Kvinnor, judar, svarta, homosexuella, muslimer, listan kan göras lång över alla som inte är vita, kristna, heterosexuella män och som därför diskrimineras.
Men det stämmer inte att alla kvinnor, judar, svarta, homosexuella och muslimer diskrimineras. Varje fall av diskriminering mot dessa grupper är lagstridigt och bör anmälas till DO. Lisa Magnussons påstående leds inte i bevis och faller därför platt.

Däremot är det lagligt i vissa fall att diskriminera män. Det är till exempel lagligt att diskriminera en ogift pappa på grund av hans kön och hindra honom från att få vårdnad om sitt barn från födseln. Vårdnad från födseln är en ogift mammas, men inte en ogift pappas, lagliga rätt.

Pär Ström har skrivit en hel bok om laglig diskriminering mot män som heter "Mansförbjudet". Den visar inte bara att även män kan diskrimineras, den visar även att diskrimineringen är utbredd.

Jag är för lika rättigheter, lika värde, och lika skyldigheter för alla vuxna människor. Därför är jag för jämställdhet men inte feminist. Jag är emot diskriminering oavsett vem som drabbas.

Och oavsett om Lisa Magnusson blir arg och kallar mig för ett "fegt får".

Bloggat om detta: Treve

tisdag 18 december 2012

Könsneutralt - bara när det gynnar kvinnor?

Försäkringsbolagen måste sluta diskriminera försäkringstagare på grund av kön. Bilförsäkringspremien blir enligt ny lag densamma oavsett kön, skriver Expressen.

Det gillar inte Anna-Klara Bratt, chefredaktör för nättidningen Feministiskt Perspektiv:
 – Principiellt är feminister för könsneutrala lagskrivningar, det är något som borde genomsyra allting. Men när man gör några förändringar till det könsneutrala så tenderar det ofta att missgynna kvinnor, vilket är paradoxalt. Dessutom är det alltid de små kompensationerna, som tjejtaxa i taxibilar, som ryker. Det går inte åt andra hållet.

Däremot tycker Fi-politikern Gudrun Schyman att den nya lagen är vettig, skriver Expressen:
– Detta slår åt båda hållen men jag tycker att det är en framgång, att vi slutar att se på varandra utifrån kön och i stället som människor och individer.
Själv håller jag med Gudrun Schyman i denna fråga.

Bloggat om detta: Toklandet, Bashflak.

torsdag 13 december 2012

Fyra procent står för våldet

Fyra procent av befolkningen står för våldet i samhället. Det visar ny forskning i Lund som har gjorts av doktoranden Märta Wallinius, skriver nyhetsbyrån TT.

Hon menar att våldsamt beteende kan upptäckas och behandlas redan i tidig ålder, bara vi vågar se de våldsamma barnen.

Nyhetsbyrån TT skriver:

Wallinius recept är tätare samarbete mellan samhällsinstitutioner som skola, socialtjänst och sjukvård samt stöd för familjer med krävande, aggressiva barn. 
- De här personerna är egentligen inte svåra att hitta.
Lägg märke till att hon skriver "personerna" och inte "pojkarna".

Hon försvarar sin doktorsavhandling i morgon och titeln är "Aggressive antisocial behavior- clinical, cognitive, and behavioral covariates of its persistence".

Undrar om Märta Wallinius får något mothugg från andra akademiker som menar att våld är ett sätt för manliga förtryckare att upprätthålla patriarkatet.

Bloggen Café Rättvisan skriver
Kan vi nu för alltid fastslå att män i allmänhet inte slår? Det är ytterst få som gör det. Sätt dem i fängelse eller medicinera dem. Behandla resten av manligheten som vilka människor som helst.
Jag kan bara hålla med.

onsdag 12 december 2012

Könskamp och snöplogning



I Karlskoga kommun har någon tydligen försökt optimera snöplogningen så att den ska ge mindre kostsamma olyckor. Resultatet blev att plogningen av vägar till förskolorna prioriterades högst, följt av vägarna till de större arbetsplatserna, inklusive de offentliga.

Om det här nu har lett till färre och mindre allvarliga halkolyckor - desto bättre, tycker jag. Då gör vi väl så då - om det nu stämmer så som reformen står beskriven i tidningen Arbetarbladet.

Men 2012 råder könskamp. Det "vanliga" plogandet, att ploga stora vägar först, kallas därför "gubbplogat".


Arbetarbladets ledarartikel "Gubbplogat", slår fast:
Snön som faller. Handlar den om jämställdhet? Ja, den gör faktiskt det. 

Benämningen "gubbplogat" är nedlåtande och framför allt mot dem som plogar våra gator och vägar. Största andelen av dem är män.

Arbetarbladets artikel avslutas
Och gubbplogningen, den går faktiskt inte att motivera.
Och något i mig säger att det finns en annan version av den här solskenshistorien. En version som berättar varför andra kommuner än Karlskoga plogar på "gammaldags" sätt.

Plogat vägar har gjorts länge och jag tror även att vi borde lyssna på dem som plogar vägarna för att få reda på vad som är mest effektivt för att förebygga olyckor.

Bloggat om detta: Certatio, Bashflak, Ipse Cogita
Jamstalldhet.se om snöröjning och jämställdhet
Newsmill: Därför behövs genusmedveten snöröjning

Sveriges Kommuner och Landsting har gjort en kampanj om Karlskogas snöröjning.

 
Hållbar jämställdhet - SNÖRÖJNING from Hållbar Stad on Vimeo.

tisdag 11 december 2012

Vad sänder "Pingvinberget" för signaler?


En uppropslista mot manlig dominans bland Nobelprisen beskriver i DN:
Vad innebär det när vår unga generation nästan uteslutande ser män på det så kallade ”Pingvinberget” i Konserthuset den 10 december varje år? Herrar som prisar andra herrar. Vad sänder det för signaler?
Ja, och vad sänder det för signaler att 3/4 av de hemlösa är män? Vad sänder det för signaler att de vanligaste våldsoffrena är unga män?

Enligt mig sänds signaler om att mansrollen är förknippad med vissa fördelar och vissa nackdelar. Precis som kvinnorollen. Det gäller att kunna se både fördelar och nackdelar för att få en helhetsbild av vad det innebär att vara man, kvinna, kille, tjej, gubbe eller tant.

Vad ska vi göra åt ovanstående då? Angående Nobelprisen tycker jag att vi ska satsa på att få fram framstående forskning oavsett kön på dem som bedriver forskningen. Vi ska minska hemlösheten och våldsbrotten oavsett kön på dem som drabbas.

Nyckelorden här är oavsett kön. Inte 50/50-procents könsfördelning. Därför att det senare kräver särbehandling, som är en skönmålande omskrivning för diskriminering.

Bloggat om DN-artikeln:
Susanna Varis: Nobelpriset som könspolitiskt instrument
Bashflak: Pingvinberget
ToklandetHur många tror att man kan kvotera genialitet?
Musik o signaler: Gör Nobelpriset mer kvinnligt

söndag 9 december 2012

Recension: Café Rättvisan




Boken Café Rättvisans skamlöse men annars ganska harmlöse anti-hjälte Josef fördriver dagarna med att snatta och på annat sätt stilla sin aptit på mat utan att betala för det. Han är portad i områdets matbutiker.

Men så en dag får han syn på en annons för Café Rättvisan som serverar "gratis och rättvis soppa". Josef åker till cafét och blir gradvis allt mer insyltad i en inflytelserik feministisk aktionsgrupp som huserar på cafét. Han får dricka rödvin och sprit och äta sig mätt, men engagemanget visar sig ha ett fruktansvärt pris som inte klargörs från början.

Gruppen leds av den karismatiska men smått skräckinjagande Gun Äsping, flankerad av de två advokaterna Klingström och Klangström varav den ena har varit minister. Tre halvgalna professorskor brukar också dyka upp på mötena. Många karaktärer tycks vara hämtade ur verkligheten och det är inte svårt att förknippa dem med figurer i dagens samhällsdebatt.

På caféets toalett måste Josef lätta blåsan efter sitt ymniga alkoholintag. Ovanför toastolen sitter ett anslag:
1. Alla med snopp är fiender
2. Alla med snippa är vänner,
3. Att sitta ner och kissa är jämställt.
4. Här är vi alla jämställda.
Joseph Caux är en pseudonym som enligt förlaget och bloggen döljer en erfaren författare. Och det här är skicklig politisk satir. Skrattet är på väg upp genom min hals då och då, men fastnar där på grund av bokens många passningar till verklighetens könskamp i Sverige.

Jag ser vissa stilistiska likheter med George Orwells två mest kända böcker, 1984 och Djurfarmen. Precis som dessa böcker är Café Rättvisan ett vulgariserat tidsdokument över galna tendenser i ett samhälle som verkar normalt på ytan för dess invånare.

I bästa fall kommer den här boken att toppa sin försäljning om några år, när den pågående vågens könskamp mattas av i Sverige. Först då skulle den kunna läsas och accepteras i Kultursveriges finrum. Och först då skulle läsarna kunna skratta riktigt hjärtligt åt humorn i boken. Men läs den gärna redan nu!

Andra som har recenserat boken: Daddy, Pelle Billing, Rocki

Länk till Café Rättvisans blogg och till förlaget B4Press.

Jämställdhetsproblematik: bristande fokus på sexsäljande pojkar

Svt.se bjude på en intressant och ovanlig vinkling på ordet "jämställdhetsproblematik": att pojkar får för lite fokus när man vill uppmärksamma sexsäljande ungdomar. 

"Patrik Cederlöf är nationell samordnare mot prostitution och människohandel på länsstyrelsen i Stockholm. Han är inne på samma linje.  

– Det är inte första gången forskningen visar att det finns många killar som säljer sexuella tjänster. Problemet är att vi ytterst sällan hittar de här ärendena ute på fältet. Varför vet jag inte. Kanske är finns en jämställdhetsproblematik: Att det under åren varit ett starkt fokus på flickor, säger han".
Ja, tänka sig. Vi kanske behöver omvärdera den allmänna synen på vilka grupper det är som i högst grad säljer sex.

onsdag 5 december 2012

Gubbdominans - även bland hemlösa



Den som någon gång har vistats nära en samling hemlösa människor i Sverige har nog lagt märke till att där inte råder någon 50/50-fördelning mellan könen.

Socialstyrelsens rapport Hemlöshet i Sverige 2005 bekräftar detta med statistik. I den mest akut utsatta kategorin, Situation 1, var 74% män och 26% kvinnor. Liknande siffror gäller de andra kategorierna.

Hemlöshet är alltså i hög grad en mansfråga, men det måste man leta bortom dagspressen för att få reda på.

I Svenska Dagbladet idag hittar vi rubriken ”Unkna doften av herrklubb består”.

Men då handlar det inte om andelen män bland hemlösa utan om andelen män bland Nobelpristagare.

Uppdatering: DN-Debattartikel: "Bara gubbar blir hemlösa". Nej, ursäkta felskrivningen. "Bara gubbar får Nobelpris", heter artikeln.

Länktips
Bashflak: Notiser
Jamstalldhet.se skriver om SvD-artikeln
Genusnytt: Ökad andel hemlösa män ses som framgång.
Genusnytt: Många fler män verkligt hemlösa - vilket inte nämns tydligt
Pelle Billing: Om vikten av att vara konsekvent i sitt jämställdhetsarbete

söndag 2 december 2012

Recension: "Jämställdhetsbluffen" av Pelle Billing



Boken Jämställdhetsbluffen (Vulkan förlag) släpptes härom månaden av Pelle Billing, en flitig debattör inom jämställdhetsområdet som nyligen avslutade sitt bloggande.

Jämställdhetsbluffen på 208 lättlästa sidor, innehåller en överskådlig bild av Pelle Billings syn på jämställdhet och hur den skiljer sig från den vanliga synen att kvinnan är "strukturellt underordnad" mannen. Särskilt intressant är den historiska redogörelsen över hur olika kön utvecklade olika fördelar och nackdelar av stammens och det urbana samhällets konstruktion.

Männen hade större frihet medan kvinnorna hade större trygghet. Män fick vara samhällets ledare och bestämma över samhällsutformningen, men män var också en förbrukningsvara på farliga jobb och på slagfältet. Kvinnorna var bundna till hemmet men deras liv sågs som mer värda att beskydda än männens.

Med det menar han inte att könsrollerna måste bestå (s. 25):
"Att lära sig sin historia handlar inte om att cementera gamla könsroller, utan det handlar om att se varför könsrollerna behövdes förr, och varför vi har mer valfrihet i dag".
Pelle Billing går även in på aktuella jämställdhetsfrågor i sin debattbok, bland annat partnervåld, rättssäkerhet och föräldraroller. Han tar upp viktiga mansfrågor som hemlöshet, arbetsplatsolyckor och pojkars skolresultat. Kontentan är att båda könsrollerna är förknippade med olika fördelar och olika nackdelar.

En egen definition av jämställdhet ges (s. 84):
"Jämställdhet betyder helt enkelt att män och kvinnor ska ha samma rättigheter och skyldigheter - varken mer eller mindre. Det säger ingenting om vilka arbeten vi ska välja, vilka kläder vi ska ha på oss, hur ofta vi får skratta eller om alla gifta par måste arbeta exakt lika många procent och dela exakt lika på föräldraledigheten".
Jämställdhetsbluffen är en utmärkt introduktion till mansfrågor och ett andningshål för alla som är intresserade av jämställdhet men inte riktigt känner sig bekväma med uttryck som patriarkat och könsmaktsordning.

Mer om boken finns att läsa på Pelle Billings egen sida, samt hos Aktivarum, Oneway Communication,  Fication, Daddy's.

lördag 1 december 2012

V:s misstänksamhet mot män

Ur Vänsterpartiets framtidskommissions rapport, s. 39:

I ett patriarkalt samhälle har män som grupp ett gemensamt intresse och behov av att hålla ihop och försvara sin överordnade ställning. Även inom Vänsterpartiet måste vi vara vaksamma på hur män söker sig till varandra för att utveckla politiska idéer, diskutera något de har läst eller höra hur andra tänker i en specifik fråga.”

Transgenusmotorn är ett kraftfullt verktyg för texter som kan antas vara mansföraktande. Transgenusmotorn byter "män" mot "judar" eller "invandrare" och "kvinnor" mot "svenskar".

Tillämpar vi Transgenusmotorn på stycket ovan och byter "män" mot "judar" så ser vi vilken konspiratorisk syn som Vänsterpartiet har på relationen mellan män och kvinnor.

Bloggaren Svensson skriver att Vänsterpartiet behöver fokusera på radikala ekonomiska och demokratiska frågor för att vinna väljare.

"I ekonomiska och demokratiska frågor har arbetare och fattiga radikala åsikter, oavsett om det handlar om kvinnor eller män, sverigefödda eller invandrare.  I kultur- och identitetsfrågor har arbetare och fattiga (de som ofta stöder SD) däremot konservativa åsikter. Fokuserar vänstern på dessa frågor utåt, och det är det som vänstern gör idag, så kommer unga arbetare, unga män, att vända sig bort från vänstern. Och istället ge sitt stöd till SD".

Jag tror att han har rätt. Identitetspolitiken med bland annat mansförakt har nog nått vägs ände och fungerade på 1990-talet men inte numera.

Lästips om stycket först i inlägget: Genusnytt, Aktivarum, Bashflak, Misandripatrullen